با سپاس از شما، جناب مهندس شیربان و آرزوی شادکامی و تندرستی برای خودتان و خانوادهی ارجمندتان؛ دوستان و همراهانِ ارجمندم در iiiwe میدانند که امسال شماری از رویدادهای علمی، فرهنگی و هنریِ فصلهای تابستان و پاییز را را در قالب «کامنت» در پای روزنوشتهای «تابســـــــتون» و «رویای زرین سال : پاییز» بازگفتم و بازتاب دادم. از امروز هم میخواهم رویدادهای برگزیدهی علمی، فرهنگی و هنریِ این زمستان را در پای این روزنوشتِ یلدایی از گروه رسانهای دیرین به آگاهی دوستان برسانم.
این هم نخستین خبر :
آیین پاسداشتِ زندهیاد استاد مرتضا احمدی و رونمایی از آلبوم «صدای طهرون ـ 3» آیین یادبود نخستین سالگرد درگذشت استاد مرتضا احمدی، بازیگر، گوینده و خوانندهی ترانههای ضربی تهرانِ قدیم، سهشنبه، یکم دیماه در مجموعهی فرهنگی ـ تاریخی سعدآباد تهران برگزار شد. در این آیین پاسداشت، داریوش اسدزاده، دوست قدیمیِ استاد احمدی خاطرهای از روزهای پایانیِ عمر آن هنرمند را بازگو کرد و گفت: آن روزها هر کاری کردم، مرتضا لبخند نمیزد ...
کنسرت گروه «چارتار» پنجشنبه و آدینهی هفتهی پیش (سوم و چهارم دیماه ۹۴) با برنامهریزیِ مؤسسهی فرهنگی و هنری «ندای ایماژ» در مجتمع پتروشیمی شهر تبریز به روی صحنه رفت. به گزارش وبگاه خبری و تحلیلی «موسیقی ایرانیان»، گروه موسیقی تلفیقی «چارتار» که به تازگی دومین اثر رسمی خود به نام «جاده می رقصد» را منتشر کرده است، با هنرمندی آرمان گرشاسبی (خواننده)، آرش فتحی (آهنگساز)، احسان حائری (ترانهسرا) و آیین احمدیفر (تنظیمکننده) در دو شب و هر شب دو سانس (ساعتهای ۱۸ و ۲۱) با اجرای قطعههای برگزیده از دو آلبوم «باران تویی» و «جاده میرقصد» به اجرای برنامه پرداخت؛ که استقبال پرشور و گستردهی تبریزیها از این کنسرت، باعث شگفتی اعضای گروه «چارتار» و برگزارکنندگان شد. چارتار گروه موسیقی ایرانی است که در سال ۱۳۹۰ شکل گرفته و در سبک موسیقی تلفیقی کار می کند و موسیقی الکترونیک را با آواز ایرانی تلفیق کرده است. اشعار و ترانهها و همچنین لحن و آوای خواننده که برگرفته و استوار بر ادبیات و موسیقی کلاسیک ایرانی است از یک سو، و همچنین ملودیهای پویا و تنظیمهای مدرن از سوی دیگر، فضایی دیگرگونه را در موسیقی این گروه پدید آورده است.
شنبه، دوازدهم دی گفتوشنودی با نادر مشایخی با عنوان «مشاهده و بررسی سمفونی شمارهی شش بتهوون» در خانهی هنرمندان ایران برگزار میشود. این برنامه سیزدهمین بخش از رشتهبرنامههای «مونتهوردی تا کیج» است که هر بارِ آن به گفتوشنودی با نادر مشایخی، آهنگساز و رهبر ارکستر فرهنگی شهر تهران اختصاص دارد. در این برنامه پس از تماشای اجرایی از این سمفونی، به همراه نادر مشایخی به جنبههای گوناگون موسیقایی، اجتماعی و تاریخیِ این قطعه پرداخته خواهد شد.
دوستداران برای حضور در این برنامه میتوانند شنبه، دوازدهم دی از ساعت ۱۸ به «تالار استاد شهناز» خانهی هنرمندان ایران بروند.
دورههای آموزشی تازهی ماهنامهی «نجوم» و کانون اخترشناسی «آوااستار» از زمستان ۹۴ برگزار خواهد شد. در این دورههای آموزشی دوستدارانِ این دانش از سطح مبانی و بهصورت پایه با مفاهیم اصلی نجوم آشنا خواهند شد و پس از آن میتوانند دورههای پیشرفتهی موضوعی مورد علاقه خود را انتخاب کنند.
این بارش شهابی که Quadrantid نام گرفته، ساعاتی پیش در بخشهایی از اروپا و آمریکای شمالی مشاهده شد. بر پایهی محاسبههای انجامگرفته، ساکنان مناطق شرقی آمریکا و کانادا در موقعیت جغرافیایی ویژهای قرار داشتند که بیشترین بارشها را مشاهده کردند. لحظاتی پس از این بارش آسمانی، ساکنان این مناطق بینندهی دمیدنِ خورشید بودند. آنها توانستند در تاریکی آسمانِ این مناطق، لحظات تاریخی نخستین بارش شهابی سال را به نظاره بنشینند. بر اساس محاسباتی که از پیش انجام گرفته بود، امکان دیدنِ ۶۰ تا ۱۲۰ شهابسنگ در هر ساعت وجود داشت. از این رو میتوان این بارش شهابی را یکی از پرفروغترین بارشهای آسمانی به شمار آورد. از افرادی که برای تماشای این رویداد طبیعی خود را به مناطق بیرونِ شهر رسانده بودند تا آلودگی هوا و آلودگی نوری کمترین تأثیر را بر مشاهداتشان داشته باشد، خواسته شده بود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه پیش از آغاز این رویداد چشمان خود را ببندند تا دستگاه بیناییشان تطابق لازم را با آسمان شب پیدا کند.
گروه موسیقی بانوان «ستارهی قطبی» (پولاریس)، به سرپرستی «بهار ایلچی» و با حضور «پری زنگنه» ۲۳ دیماه امسال در تالار رودکی (وحدت) به روی صحنه میرود. به گزارش وبگاه خبری ـ تحلیلی «موسیقی ایرانیان»، در این کنسرتِ گروه پولاریس، چهار خواننده به زبانهای انگلیسی، فرانسه، هندی و محلی ایرانی (کردی، لری و ترکی) برنامه اجرا خواهند کرد.
نخستین روزنوشتِ گروه رسانهای دیرین در سال تازهی میلادی را به روزنوشتی دربردارندهی چند مقاله و مطلب در زمینهی کلیسا، جلفا و مسیحیانِ ایران اختصاص دادیم؛ با این گمان و امید که برای کاربرانِ کهنهکار iiiwe بهانهای شادیبخش و مفرح برای تجدید خاطره و یادآوری باشد؛ و برای اعضای تازهی این خانوادهی تخصصی، جالب و پُرکشش باشد.
دعوت میکنیم این ضیافت را که همچنان پابرجاست، از دست ندهید :
دنبالهدار کاتالینا آماده است تا در نزدیکترین فاصله با زمین خودنمایی کند. این دنبالهدار که به یک گلولهی برفی میماند، بامداد فردا (یکشنبه) به نزدیکترین فاصله به زمین میرسد و دوستدارانِ آسمان شب، رصد آن را از دست نمیدهند.
کاتالینا با نام رسمی C/2013 US10 دنبالهداری است که در ۲۰۱۳ (۱۳۹۲) در رصدهای برنامهی «پیمایش آسمان کاتالینا» یافته شد. این روزها زمینیانِ نیمکرهی شمالی میتوانند با چشم ابزارمند (مسلح) این دنبالهدار را در آسمان ببینند. اما این دنبالهدار که از دوردستهای منظومهی خورشیدی آمده، در ماه ژانویه به نزدیکترین فاصله با زمین خواهد رسید. هرچند برخلاف پیشبینیها کاتالینا آنقدرها هم که انتظار میرفت، پُرنور نیست، اما علاقهمندان به نجوم دیدنِ آن را از دست نمیدهند. پیشبینی شده است که ۱۷ ژانویه (۲۷ دی) بهترین هنگام برای دیدن این دنبالهدار باشد؛ زمانی که به فاصلهی یکصد میلیون کیلومتریِ زمین میرسد. شاید این فاصله بزرگ به نظر بیاید، اما برای یک دنبالهدار فاصلهی نزدیکی است. زمانی که دنبالهدار به نزدیکترین فاصلهاش تا زمین برسد، دور شدن از زمین را آغاز کرده و اندکاندک و شتابناک دور خواهد شد. از این رو، دیدن آن دشوارتر میشود.
«پل کلونینگر»، استاد اخترشناسی و عکاس نجومی میگوید: شناسایی و یافتن این دنبالهدار اکنون تقریباً آسان است: کاتالینا به ستارهی انتهایی در دستهی آبگردان (دباکبر) بسیار نزدیک است و بهصورت یک ستارهی کرکی متمایل به سبز دیده میشود.
وبگاه خبری نجومی EarthSky نیز به دوستداران سفارش کرده است که این دنبالهدار را در ساعاتی پس از نیمهشب و پیش از برآمدنِ خورشید تماشا کنند. در این وبگاه آمده: «با توجه به رسیدن این دنبالهدار به نزدیک ترین فاصله با زمین، بهترین فرصت برای رصد آن فرامیرسد. بنابراین، بکوشید برای واپسین بار آن را ببینید. این دنبالهدار هر دو گونهی دم غباری و دم یونی را دارد و سوژهای تماشایی برای رصد با دوربین دوچشمی است. به همین خاطر، بهترین فرصتِ دیدنِ این دنبالهدار زیبا را از دست ندهید؛ شاید دیگر فرصتی برای دیدنش به دست نیاورید.»
سیونهمین شمارهی ماهنامهی «آسمان شب»، ویژهی هفتمین سالگرد انتشار آن منتشر شد. بررسی چالشهای روزنامهنگاری نوین به همراه بررسی ۹ پرتابگر موفق سال، از مهمترین نوشتههای این شماره از ماهنامهی «آسمان شب» هستند. برای به دست آوردنِ آگاهیهای بیشتر دربارهی آنچه در تازهترین شمارهی این ماهنامه به چاپ رسیده، سری به اینجا بزنید.
انتخاب برنامهی «گنجینه»ی شبکهی مستند سیما برای بیستمین بخش از این مجموعه، مستند «مرثیهی گمشده»، ساختهی خسرو سینایی، فیلمساز مطرح و کارکشتهی ایرانی است.
به گزارش خبرآنلاین، شبکهی مستند سیما در همکاری با مرکز آرشیو سازمان صداوسیما، مستندهای برگزیدهی دهههای ۴۰، ۵۰ و ۶۰ از مستندسازان برتر ایران را در قالب برنامهی «گنجینه» پخش میکند. برخی از این مستندها برای نخستین بار از تلویزیون پخش میشوند و شماری دیگر برای نخستین بار مرمت شدهاند.
این هفته، مستند «مرثیهی گمشده»، ساختهی خسرو سینایی به نمایش درمیآید؛ مستندی که داستانِ ساخت و تولید آن همچون موضوعی که به آن پرداخته، پُرفرازونشیب بوده است: در سال ۱۳۴۹، موضوع مهاجرت لهستانیها به ایران در خلال جنگ دوم جهانی، توجه خسرو سینایی را به خود جلب و او یک سال بعد ساخت این فیلم را آغاز کرد و تولید فیلم، با زحمتها و ماجراهای بسیار، ۱۲ سال یعنی تا سال ۶۲ به طول انجامید.
«مرثیهی گمشده» ۱۳ اکتبر ۲۰۰۷ برای نخستین بار در دانشگاه علوم انسانی لهستان به نمایش درآمد و از سینایی تجلیل شد. یک سال پس از آن، در ۲۱ سپتامبر ۲۰۰۸، در آیین اختتامیهی جشنوارهی فیلم لهستانی در گدنیا، صلیب شایستگی جمهوری لهستان از سوی لخ کاچینسکی، رییسجمهور فقید آن کشور به سینایی اهدا شد. این نشانِ افتخار به خاطر تلاش فراوان سینایی برای معرفی تاریخ ملت لهستان به او اعطا شد.
مجموعهی «گنجینه» ساعت ۲۱ روز چهارشنبه، هفتم بهمنماه از شبکهی مستند سیما پخش میشود. بازپخش این قسمت، پنجشنبه، هشتم بهمن ساعت ۱۵ و آدینه، نهم بهمن ساعت ۹ صبح خواهد بود.