قتلعام درختان ۷۰سالهی باغ پسیان تهران / چنارهای خیابان ولیعصر زیر تیغ ارههای برقی بخش بزرگی از درختان ۷۰سالهی باغ پسیان در حالی در هفته گذشته قلعوقمع شدهاند که مهرماه امسال مصوبهی تغییر کاربری این باغ تاریخی در کمیسیون مادهی ۵ اعتراضهای گستردهای را به همراه داشت.
خبرگزاری مهر، هفدهم شهریورماه امسال در گزارشی از تخریب باغ بزرگ دیگری در محلهی پسیان خیابان ولیعصر تهران خبر داده بود. پس از انتشار این گزارش، اعتراضهای گسترده ای در رسانههای گوناگون منتشر شد. بیستوپنجم شهریورماه خبرگزاری مهر با انتشار گزارش دوم خود دربارهی تخریب باغ ۲۶۰۰مترمربعی پسیان، مصوبهی تغییر کاربری این باغ به هتلی ۱۷طبقه را منتشر کرد. انتشار این مصوبه حاکی از آن بود که کمیسیون مادهی ۵ در شانزدهم بهمن سال 1391 با قطع درختان باغ و ساخت برج در آن موافقت کرده است.
دوشنبه، هفتم مهرماه بخش خبری 20:30 گزارشی از تخریب باغ پسیان تهران از شبکهی دوی سیما پخش کرد. در این گزارش فیلم کوتاهی از قطع درختان باغ پسیان با ارهبرقی نشان داده شد. انتشار این خبر باعث موضعگیری نایبرییس شورای شهر تهران در نودونهمین نشست شورای شهر تهران در روز سهشنبه، هشتم مهرماه امسال شد. طلایی در گفتههای خود با انتقاد از صدور این پروانه، خواستار جلوگیری شهرداری از ساخت این هتل شد.
نایبرییس شورای شهر تهران نسبت به ساخت هتل در باغ پسیان خیابان ولیعصر تذکر داد و خواستار توقف این ساختوساز از سوی شهرداری تهران شد. طلایی با اشاره به صدور مجوز ساخت هتل در خیابان ولیعصر، گفت: «درحالیکه در سال ۹۰ خیابان ولیعصر ثبت ملی شده، در سال ۹۱ در منطقهی یک، مجوزی برای ساخت یک هتل ۱۷طبقه در باغی تاریخی با وسعت ۲۶۰۰متر و قطع ۱۰۰ اصله چنار قدیمی صادر شده است.»
او افزود: «کمیسیون مادهی ۵ درخواست ساخت هتل ۳۱طبقه را به 17طبقه کاهش داده و جالب است که در مجوز کمیسیون مادهی 5 آمده که این مجوز به شرطی صادر میشود که کمترین قطع اشجار در این ملک رخ دهد؛ یعنی ما رسماً پذیرفتهایم که قطع اشجار کنیم!»
طلایی تصریح کرد: «اولاً این خیابان ثبت ملی شده است؛ در ضمن، در صورت قبول این درخواست، درخواستهای دیگری هم مطرح میشود و پس از مدتی خیابانِ مشهور به چنار، به خیابان مشهور به برجهای تجاری و اداری تبدیل میشود!» طلایی اضافه کرد: «اگرچه این مجوز صادر شده، اما از شهردار میخواهیم تدبیری کند تا از انجام این کار جلوگیری شود. زیرا نابودی این باغ تاریخی سرآغاز نابودی دیگر باغها میشود.»
او به کاربری تعیین شده برای زمین باغ پسیان در طرح تفصیلی اشاره کرد و گفت: «در طرح تفصیلی، این ملک در پهنهی M۱۱۱ است و حداکثر تراکم مجاز آن، ۴۴۰درصد برابر با ۹طبقه است.»
پانزدهم مهرماه مجتبی یزدانی، شهردار منطقهی یک تهران پس از حضور در جلسهی شورای شهر، در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران، با دفاع از صدور پروانهی ساخت برج ۱۷طبقه در باغ پسیان، گفت: «در روند صدور پروانه برای این ملک هیچ تخلفی صورت نگرفته و آرای همهی کمیسیونهای مربوطه وجود دارد. حتا یکسال پیش هم دوباره از کمیسیون مادهی ١٠٠ استعلام گرفتیم و همان پاسخ را دادند ما هم بر این اساس اقدام کردیم؛ اما فعلاً ساختوساز در این باغ متوقف شده است.»
بنا به گزارش سوم خبرگزاری مهر در هژدهم مهرماه، مدیرکل محیط زیست استان تهران ضمن انتقاد از تخریب باغ پسیان و بریده شدن درختانش و ساخت هتل در آن، گفت: «سازمان محیط زیست اصولاً با تغییر کاربری باغها و فضای سبز مخالف است، اما از آن رو که یک رأی برابر دیگر اعضا دارد، مخالفت محیط زیست نقش چندانی در جلوگیری از تغییر کاربریها ندارد. سازمان محیط زیست همانگونه که در گزارشها مستند است، با تغییر کاربری باغ پسیان در خیابان ولیعصر به هتل ۱۵طبقه مخالف بوده و این مصوبه را امضا نکرده است.»
حیدرزاده تأکید کرد: «بر پایهی دستور مقام معظم رهبری، از آن رو که وضعیت فضای سبز در کشور و در تهران چندان مناسب نیست، سازمان محیط زیست با هرگونه تغییر کاربری این فضاها مخالف است و ساخت این هتل را به جای باغی که بیش از۱۰۰ اصله درخت دارد، مناسب نمیداند.»
مرتضی طلایی در اظهارنظری دیگر در ۲۲مهرماه ضمن انتقاد شدید از سازمان میراث فرهنگی به خاطر امضای مصوبهی ساخت هتل در باغ پسیان، گفت: «چگونه میراث فرهنگی پای صورتجلسهای را امضا میکند که در آن حکم تخریب باغ تاریخی پسیان و برجسازی به جای آن داده شده است!!؟ وقتی دستگاه متولی نگاهش این است، چه باید کرد؟»
این حجم از اعتراضها و اظهارنظرهای مقامات مسئول با توجه به اهمیت خیابان ولیعصر و درختان چنار دو سوی آن، بهطور طبیعی میبایست باعث توقف تخریب باغ و منتفی شدنِ پروانهی ساختمانی و تغییر کاربری باغ میشد؛ اما به گفتهی یک فعال محیط زیست، همزمان با اعتراضهای گسترده در رسانهها، سازندهی برج با خیال آسوده درختان بلندقامت چنار را که بیش از ۷۰ سال از عمرشان میگذشت، سر برید و با فعالیت شبانهروزی توانست در عرض مدتی کوتاه گود عظیمی در دل باغ تخریبشده ایجاد کند.
آنگونه که فرشاد ایلاتی میگوید: «بر طبق تصویرهایی که هفتهی گذشته از این باغ گرفته شده، بیشتر درختان باغ از میان رفتهاند و ریشههای درختانِ برجایمانده در حاشیهی باغ نیز با توجه به تزریق سیمان برای انجام عملیات گودبرداری، در خطر نابودی هستند.»
به گفتهی او، باغی که تا چند ماه پیش یکی از زیباترین باغهای ایران و جهان بود، هماکنون به یک کارگاه شبانهروزی ساختمانی تبدیل شده و گود عمیقی چسبیده به خیابان ولیعصر در زیر پای رهگذران ایجاد شده است.
ایلاتی از سکوت شورایعالی شهرسازی و وزیر راه و شهرسازی در مورد تخریب این باغ انتقاد میکند و میافزاید: « خواستار ابطال هر چه سریعتر این مصوبه و دیگر مصوبات موردیِ کمیسیون مادهی ۵ و اصلاح طرح تفصیلی برای جلوگیری از برجسازی در خیابان ولیعصر هستیم.»
برگرفته از : خبرگزاری ایمنا
www.mehrnews.comگزارش از بهار سلاحورزی
ویرایش : گروه رسانهای دیرین