دکتر کاظم معتمدنژاد، از پیشگامانِ علم ارتباطات و روزنامهنگاریِ ایران، در پی یک دوره بیماری طولانی چشم از جهان فروبست.
استاد معتمدنژاد در سال 1313 در شهر «مود» از بخش «مود» شهرستان «سربیشه» زاده شد. آموزشهای ابتدایی و بخشی از تحصیلات متوسطهی خود را در زادگاهش و بخش دیگر را در بیرجند، و سال ششم ادبی را در دبیرستان مروی تهران گذراند.
در سال ۱۳۳۶ دانشنامهی کارشناسی خود و در سال ۱۳۳۹ دانشنامهی دکتری خود را در رشتهی حقوق قضایی از دانشکدهی حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران دریافت کرد. وی در زمان تحصیل در دورهی کارشناسی، با مدیر وقت روزنامهی «کیهان» ـ که استاد او نیز بود ـ رابطهای دوستانه برقرار کرد.
وقتی استاد از دانشجویانِ دورهی دکتری برای همکاری در کیهان دعوت کرد، دکتر معتمدنژاد فرصت را غنیمت شمرد و برای نخستین بار وارد محیط روزنامه و سرویسها و تحریریههای گوناگونِ آن شد؛ و دیری نپایید که از مترجمی زبان فرانسه، به مسئولیت گروه خارجی و مقالات ارتقا یافت.
روزنامهی «کیهان» که به روزنامهنگاران دانشآموخته و دورهدیده نیاز داشت، برای وی بورسیهای از دولت فرانسه گرفت. معتمدنژاد در دانشگاه سوربن فرانسه توانست دکتری حقوق و علوم سیاسی و نیز دکتری تخصصی روزنامهنگاری را از بنیاد مطبوعات و دانشهای نظری دانشگاه پاریس دریافت کند.
وی در پنجاه سال اخیر، در زمینههای گوناگونِ ارتباطات، روزنامهنگاری، حقوق و اخلاق حرفهای و جامعهی اطلاعاتی، نقشی کارساز و بنیادگذارانه داشت و از اعتباری ویژه در محافل و مراکز علمی و فرهنگی ایران و جهان برخوردار بود.
از میان آثار او، این کتابها و مقالاتِ شاخص را میتوان نام برد :
ـ «حقوق مطبوعات»، «ارتباطات بینالملل»
ـ «ارتباط جمعی غربی و انقلاب اسلامی ایران: بازنگری انتقادی نظریههای غربی توسعهبخشی ارتباطات در جهان سوم و تحقیق در پوشش خبری انقلاب اسلامی ایران در وسایل ارتباط جمعی غرب»
ـ «ارتباطات در خدمت انسانها: برنامهی بزرگ یونسکو برای سالهای 85ـ1984»
ـ «ارتباطات و وسایل ارتباطی»
ـ «حقوق ارتباط جمعی»
ـ «روزنامهنگاری»
ـ «روزنامهنگاری: با فصلی نوین در بازنگریِ روزنامهنگاری معاصر»
ـ «روش تحقیق در محتوای مطبوعات: با کلیاتی دربارهی تجزیه و تحلیل در ارتباطات جمعی»
ـ «روش مطالعه و بررسی مطبوعات»
ـ «کتابشناسی ارتباطات جمعی در جهان سوم»
ـ «ماکتسازی و صفحهبندی»
ـ «مصاحبه و رپرتاژ»
ـ «مطالعات و تحقیقات انتقادی در ارتباطات اجتماعی»
ـ «مطبوعات، تبلیغات و افکار عمومی»
ـ «مطبوعات و وسایل خبری: ارتباطات و مطبوعات در جهان امروز»
ـ «وسایل ارتباط جمعی».
نام و یادش گرامی.